Звіт про проведення Тижня української мови та літератури

9 листопада - День української писемності та мови. Відзначають його на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Свято об’єднує серця тих, хто вболіває за долю української нації і майбутнє Українського Слова. Саме у ці святкові дні в ліцеї проходить Тиждень української мови та літератури.

 8 листопада ліцеїсти  10-І класу разом із вчителем української мови та літератури Галкіною Л. А. взяли участь у творчому вечорі подільської поетеси Ніни Шмурикової «Я родом з листопаду» на честь її 65-річчя.  Вечір відбувся  в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці. Упродовж заходу звучала поезія  Ніни Миколаївни у виконанні ліцеїстів, вірші поета-початківця Миколи Палиги, а бард Леонід Мазур подарував музичне вітання. Крім того, ліцеїсти мали змогу ознайомитися з книжково-документальною виставкою «Поетичні барви Ніни Шмурикової».

9 листопада  наш заклад розцвів різнобарвними візерунками української вишивки, адже цей день був оголошений Днем вишиванки. Його проведення  продемонструвало, що ліцеїсти  відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

 

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ. Тому наше завдання – зберігати і удосконалювати мову – одне з найцінніших надбань. З метою підвищення орфографічної та пунктуаційної грамотності учні та педагоги охоче приєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності «Крила України».  Радіодиктант – не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед своєрідний ліцейний  флешмоб. Він, як  завжди, відбувався масово і яскраво… День був пронизаний духом патріотизму, любові та шани до рідного слова.

13 листопада було проведено І етап  XІХ Міжнародного конкурсу української мови ім. Петра Яцика, під час якого ліцеїсти виявили мовні знання, творчі здібності, власну позицію щодо сучасного функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя.


14 листопада ліцеїсти 11-У класу (учитель Солярик Н. В.) побували у Хмельницькому обласному літературному музеї. Учнів ознайомили із виставкою «Слово, обірване в Биківні», яку репрезентував Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Виставка розповідає про одну з найтрагічніших  сторінок нашої літератури – «Розстріляне відродження, зокрема про представників цього покоління, які були знищені енкаведистами упродовж 1937- 1941 рр. у Києві та поховані на території  спецділянки у Биковнянському лісі.

Учитель української мови та літератури  Кліщ А.О. 14 листопада  провела інтелектуально-пізнавальну мовно-літературну гру  «У світі українського слова».  Команди «Укрзалізниця» та «Кмітливі» (10-У клас) змагалися між собою у 5 раундах. Боротьба між командами виявилася запальною. Запитання були різнопланові, розраховані на кмітливість, креативність, почуття гумору й, зрештою, на удачу команд.  Атмосфера заходу була надзвичайно теплою та дружньою. А перемогла, звісно, дружба! Як могло бути інакше? По закінченню змагання відбулося нагородження переможців та вручення призів. Лінгвістична гра ліцеїстам дуже сподобалася, адже вони змогли поглибити свої знання.


О. Гончар писав: «Усунути деформацію мови, очистити її від спотворення, повернути нашій мові справжню народну красу – це справа честі усіх нас, і старших, і молодших, це природний обов’язок кожного перед незалежною, вільною Україною. Адже і мовою нації визначається моральне здоров’я народу, його розвиненість, культурність». Саме ці слова визначають мету конкурсу агітаційних плакатів «Збережімо чистоту рідної мови», організованого вчителем Поліщук Л. О. У холі І поверху  ліцеїсти  мали можливість висловити своє ставлення до значимості української мови в сучасному суспільстві, переваги в спілкуванні молоді літературною мовою. Підвівши підсумки , журі визначило переможців. Ними стали ліцеїсти 11-І класу.

15 листопада групою профілю української філології (11-У клас, учитель Захарова О. І.) було проведено Свято рідної мови «Кращої, ніж рідна, мови не буває…». Зі сцени бриніло вигранене вічністю, музично незбагненне і сонячно-прозоре слово, звучав дотепний жарт і сміх іскрометний, лунала заклична українська пісня. Не обійшлося й без танцю. Також глядачі опинилися в купе швидкого потяга Львів – Відень у далекому 1916 році й стали свідками суперечки пасажирів про мову, якій належатиме світове майбутнє…

…Пролунав останній акорд Свята – гімну рідній мові, її красі, багатству, незбагненності і незнищенності. Завершився Тиждень української мови та літератури. Із підсумками та результатами проведеного Тижня ознайомила ліцеїстів Л. Й. Кузь – завідувач філологічної кафедри.

 


Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від славних предків, вивчаймо літературу, яка дала світові таких майстрів слова, як Т. Шевченко, І. Франко, Леся Українка!
Завідувач філологічної кафедри Л. Й. Кузь

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Back to top