Адміністрація, педагогічний колектив ліцею Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради, учні та їх батьки глибоко сумують з приводу загибелі учениці 10 А класу профілю «іноземна філологія» Андрощук Іванни. Добра, весела, життєрадісна, активна дівчинка, завжди готова прийти на допомогу. Саме такою була Іванна і такою назавжди залишиться у наших серцях.
Щирі співчуття батькам, рідним та близьким.

Поезія – це завжди неповторність…

З ініціативи Українського інституту книги з 16 по 24 березня 2024 року відбувалася всеукраїнська інформаційно-просвітницька акція «Національний тиждень читання. Тиждень поезії». Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом стали слова «Ріки незмінно течуть додому». Поняття «дім» для кожного українця й українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер - це віра в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть коли нас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна. Дім – це ліцей.
Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради за 30 років став домом для сотень здібних, талановитих дітей.
У рамках тижня поезії у закладі відбулася «віршечитальна» (за влучним визначенням самої винуватиці) подія – зустріч з письменницею. Вікторія Оліщук - наша випускниця, нині відома поетка, авторка поетичних збірок «По-нас-і-нині», «Восьме від-чуття», співавторка екозбірки «Острів людей», збірки прози про Київ «Як тебе не любити». Вікторія – лауреатка Президентської стипендії для молодих авторів і митців, обласної премії імені В. Булаєнка, переможниця конкурсів «Ірпінський Парнас», «Шодуарівська альтанка», «Хортицькі дзвони», «Віршоманія», «Усі чекають справжнього поета», Всеукраїнського конкурсу імені Гр. Тютюнника, учасниця фестивалів «Біденко-фест», «Імпреза по-самчиківськи», форуму молодих літераторів, проєктів «Творчий ковчег», «Нова доба», «Твоя поетична листівка».


Шлях Вікторії у світ поезії починався з ліцею, із поетичного альманаху «Первоцвіт». А втім, яку роль відіграв ліцей у житті цієї тендітної талановитої дівчини, розкаже вона сама.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО 
Вікторія ніколи не відмовляється від можливості побувати в рідному ліцеї. Ось і цього разу вона радо відгукнулася на пропозицію про зустріч. Ліцеїсти з цікавістю слухали поезію в авторському виконанні. А поезія справді відрізняється нетиповим поглядом на світ, оригінальністю словосплетінь, первинністю метафор, вона сучасна за змістом і за формою. Як ця, наприклад …

цей вересень навдивовижу теплий
зайшов крадькома і пошепки
без шапки
без затяжних слів і злив
почався твоїми обіймами
цупкими і ледь грайливими
почався твоїми цілунками ніби легіт легкими
ніби радість раптовими
і листки мигдалеві пластівці кружляють
тупцюючи в нас під ногами
малюють маршрути своїх падінь
маршрутка під’їхала
вириваюся з обіймально-цілувального кокона
біжу
цей затишок осені про тримання себе в собі
про затишшя перед тривогою внутрішньою і повітряною
цей затишок осені про набутися разом зараз
за вчора і обовʼязково за завтра
поміж вибухами та роботою ппо
поміж купівлею павербанків і нових черевиків
поміж стрибками долара та артеріального тиску
осінь собі триватиме
триматиме під боком сіре небо і жменю колючих вітрів
а ти флісове худі мою худу руку і кілька льодяників від кашлю
осінь усе ж таки
Зустріч була цікавою і дуже швидко перетворилася на невимушене спілкування, під час якого ліцеїсти цікавилися, як народжуються вірші, чим живе сучасний молодий поет. Ліцеїстки Чумак М., Григор’єва А., Ткачук В., Яловчук В. прочитали поезії В. Оліщук, які їм найбільше припали до душі. Виявилося, що деякі й самі починають віршувати. Щерба О., Риндюк Т., Косовська М., Гармель Т., Кононенко Т. охоче поділилися із присутніми пробами пера, продекламувавши власні вірші.


Про що ж поезія нашої випускниці – молодої, але вже досить відомої в літературних колах поетеси Вікторії Оліщук? Про пошук себе, про кохання, про екзистенцію, про самотність серед натовпу, про втрати, про…
ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО
Кожен, хто слухав, хто читав, хто захоче після цього почитати, сам зрозуміє, про що… Вікторії бажаємо натхнення, здійснення мрій, підкорення нових поетичних, і не тільки, вершин.
Багато талановитих, творчих дітей і зараз навчаються в ліцеї. Серед них Гармель Тетяна - учениця 10-Е класу. Як згадує дівчина, захоплення поезією почалося ще в дитинстві, а перший вірш з’явився просто на уроці. З тих пір написано понад сто поезій. Юна поетеса активно бере участь у різних творчих конкурсах. Зовсім нещодавно Тетяна посіла ІІ місце у фінальному етапі конкурсу відеопоезії «Душа болить за Україну» з авторським віршем «Біль у серці Батьківщини».

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО
Тиждень поезії набув особливого значення, адже 19 березня - день народження геніальної Ліни Костенко.

Вона - символ нескореності, гідності та незламності українського духу. Безкомпромісна, вольова та надзвичайно щира. Її поезія, пронизлива й актуальна, - невичерпне джерело мудрості, сили, натхнення. Вона стала знаковою для українців, бо торкається найтонших струн душі людини, її найпотаємніших думок, найглибших почувань.

 

21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. Кожен з нас знаходить у ній щось своє, близьке й зрозуміле. У поетичних рядках — минуле й сучасність, віра й сподівання, наше звернення до світу. Всесвітній день поезії став гарною нагодою для проведення поетичного челенджу, до якого долучилися багато ліцеїстів. Дякую, що поділилися улюбленими рядками!

Поезія лікує, надихає, розчулює. Вона не вимагає від вас багато уваги й часу, але якщо все ж знайдете для неї трохи місця у своєму житті – вона вам неодмінно віддячить.

Л. Кузь, завідувачка кафедри філологічних дисциплін

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ ІІІ ЕТАПУ ВСЕУКРАЇНСЬКИХ УЧНІВСЬКИХ ОЛІМПІАД!!!

 

 

Хто шанує українську культуру, звичаї і традиції, той ніколи не забуде хто він і якого роду-племені. 25 січня сцена актової зали ліцею перетворилась на театральну з декораціями української світлиці середини ХІХ ст. Тут відбулось театралізоване дійство «Андріївські вечорниці» у виконанні учнів 10-х класів.
Ліцеїсти готували виставу до різдвяно-новорічних світ, але з вагомих причин зіграти її не вдалося. Однак, відмовитись від показу не можна, бо талановиті  учні 10 Е, 10 І,10 М перевтілившись у героїв минулої доби, були неперевершені. Сюжети давнини поєднались з сучасністю – веселі пісні, запальні танці, ворожіння на судженого, випікання Калити, ігри та забави зустріли захоплення та оплески вдячних глядачів. Дякуємо усім акторам та режисеру-постановнику Ганні Журбіцькій за приємний вечір.

 

Вітаємо наших ліцеїстів з перемогою!!!

Відбувся обласний відкритий фестиваль робототехніки
Інноваційний розвиток планети свідчить про те, що вже зовсім скоро професії ІТ-сфери, робототехніки займуть основне місце в життєдіяльності як планети, так і людини.
З метою запровадження наукових розробок, спрямованих на розвиток в учнівської молоді інтересу до інноваційної науково-технічної творчості, техніки та STEM-технологій, підготовки підростаючого покоління до життя у високотехнологічному конкурентному світі Хмельницьким обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді 21 грудня 2023 року був проведений обласний відкритий фестиваль робототехніки.
До участі у фестивалі долучилися вихованці гуртків робототехніки з Хмельницького професійного ліцею електроніки, Хмельницького ліцею II-III ступенів Хмельницької обласної ради, Комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей №2 Хмельницької міської ради», Кам’янець-Подільського Центру дитячої та юнацької творчості, Славутського ліцею Славутської міської ради, Опорного закладу Городоцький ліцей №2 Городоцької міської ради. Творчі проєкти було розглянуто у номінаціях: «Робототехніка», «Мікроконтролерна техніка», «Автоматичні пристрої керування» та «Роботи-андроїди».
Журі визначило переможців та відзначило складність вибору, адже усі проекти були гідні найкращих оцінок.

Поліщук Роман - І місце;
Франчук Денис - ІІ місце;
Крот Денис - ІІ місце;
Ігнатенко Іван - ІІІ місце

Back to top