Учнівський, батьківський та педагогічний колективи Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради стурбовані критичною ситуацією, яка склалася наразі із нашим закладом.

Справа в тому, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році до Національної академії Державної прикордонної служби України із Сум був передислокований Державний ліцей-інтернат із посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г.Харитоненка. Розмістився заклад не в стінах академії, а в приміщенні Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради на правах оренди на 5 років. Зрозуміли, надали притулок, допомогли створити належні умови для організації навчально-виховного процесу.

Протягом 2022 – 2023 н.р. навчальні заклади співіснували разом, але з часом з`ясувалося, що ситуація із переїздом склалася неоднозначна. Згідно з рішенням касаційної інстанції Державний ліцей-інтернат із посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г.Харитоненка мав повернутися до свого міста. Цього не сталося. Натомість, усупереч судовим рішенням, було змінено юридичну адресу закладу на «вул. Озерна, 14, м. Хмельницький, 29000», назву на Військовий ліцей Державної прикордонної служби України. Фактично це новий навчальний заклад на теренах Хмельниччини. Тому маніпуляції з тим, що ми відмовляємо у допомозі переміщеному закладу, безпідставні.

Відбулися зустрічі трудового колективу з керівництвом Військового ліцею, директором департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА, під час яких нас запевнили, що для Військового ліцею шукають приміщення і всі незручності тимчасові. Ситуація не тільки не змінилася, а й набула загрозливих для нашого ліцею масштабів.

Сьогодні в одному приміщенні функціонують два різних за специфікою заклади – Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради і Військовий ліцей Державної прикордонної служби України. Це призводить до психологічних та фізичних ризиків, непорозумінь, дискомфорту, порушень освітнього процесу, негативно впливає на ментальне здоров`я учнівського та трудового колективів, створює додаткову напругу в час війни.

За два роки співіснування стали явними плани «рейдерського захоплення» території нашого ліцею. У 2023 році шляхом тиску було передано в оренду ще один поверх пансіону та частину підвального приміщення. У 2024 році ситуація повторилася: Військовий ліцей знову почав вимагати передати йому ще частину приміщення. Крім того, від голови обласної ради надійшов лист-висновок №371/01 – 11 з рекомендацією постійної комісії Хмельницької обласної ради з питань охорони здоров`я та соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту від 23.03.2024р. щодо обмеження набору учнів на 2024 – 2025 н. р.(два 9 та два 10 класи, 2 профілі замість 5). Хмельницька міська рада також намагається заборонити нашому ліцею набирати учнів з міста, хоча це обмежує права дітей. Після двох останніх зустрічей із представниками місцевої влади склалося враження, що питання вже вирішене і обговоренню не підлягає. Мотивація одна: брак коштів.

Указані рішення матимуть такі наслідки:

  • відсутність набору до 10 класів, оскільки в ліцеї є два 9-ті класи, які перейдуть до 10-тих;
  • обмеження випускників 9-х класів у виборі профілів навчання з 5 (суспільно-гуманітарний, іноземної філології, фізико-математичний, економічний, біолого-хімічний) до 2 ( профіль іноземної філології, фізико-математичний);
  • обмеження доступу 100 потенційним учням з області до якісної профільної освіти;
  • скорочення 9 ставок педагогічних працівників, що, у свою чергу, є порушенням права людини на працю, особливо в час воєнного стану.

Усе вищезазначене свідчить про те, що кращий навчальний заклад Хмельниччини хочуть знищити задля створення іншого. Вважаємо це неприпустимим.

За роки своєї діяльності Хмельницький ліцей має багато переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад (ІVетап – 45; ІІІ етап – 597), конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН України (ІІІ етап – 55; ІІ етап – 532), інших конкурсів, турнірів, інтернет-олімпіад. Перемогли на міжнародному рівні 5 учнів. Ліцей постійно входить у рейтинг ТОП – 200 шкіл за результатами ЗНО/НМТ. Ліцеїсти-випускники завжди у списках тих, хто складає ЗНО/НМТ на 200 балів, і не лише з одного предмета (45 учнів). Стали лауреатами стипендії Президента України 8 ліцеїстів. Це результат невтомної праці учнівського та трудового колективів. Високий рівень освіти дає можливість випускникам здобувати освіту в найкращих ВНЗ України і бути конкурентоспроможними на ринку праці. Заклад створений з метою забезпечення рівного доступу учнів до якісної освіти, створення сприятливих умов для навчання та виховання обдарованої сільської молоді Хмельниччини. Він уже протягом 30 років успішно здійснює свою місію.

В умовах реформування освіти, переходу до якісної профільної середньої освіти, маючи вагомий досвід у цьому, багаторічні результати, Хмельницький ліцей вимушений відстоювати своє право на існування.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Back to top