Сьогодні об 11:20 представники нашого ліцею взяли участь у прямому етері радіо «Культура (Суспільне)», а саме: Павлишина В.М., заступник директора з НВР, та Кулик Р.І., завідувач кафедри природничих дисциплін.
До радіотрансляції долучився заступник голови обласної ради В.Гончарук. І вкотре від представника влади ми почули, що ніхто не ліквідовує ліцей, а лише скорочується набір учнів на три класи і знищується три профілі. Нас постійно звинувачують у маніпуляції, цей етер не став винятком. Усім зрозуміло: якщо цього року нам рекомендують набрати два профілі, замість п’яти, то ліцей самоліквідується. Нам здається, самознищення ліцею за два-три роки – це і є мета обласної влади. Неправдивими є слова В.Гончарука про те, що Військовий ліцей державної прикордонної служби України орендує тільки приміщення, де раніше розміщувався Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені А. Назаренка, який до речі, примусово був виселений. Це не зовсім так. Усі приміщення, де знаходився ХОІППО ім. А.Назаренка, є власністю Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради.
У 2022 році Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради підписав договір оренди з Державним ліцеєм-інтернатом з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г. Харитоненка, якому були передані приміщення звільнені ХОІППО ім. Назаренка та додатково ще дві аудиторії, а також два поверхи пансіону.
У 2023 році була підписана додаткова угода на оренду ще одного поверху пансіону та частину підвального приміщення.
Сьогодні Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради змушують підписати чергову угоду оренди на ще дві аудиторії і один поверх пансіону, що і призвело до появи рекомендації скоротити наш ліцей на три класи.
Так, у цьому році заклад не закривають, але підписання нової угоди і виконання рекомендації влади призведе до закриття нашого закладу.

Учнівський, батьківський та педагогічний колективи Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради стурбовані критичною ситуацією, яка склалася наразі із нашим закладом.

Справа в тому, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році до Національної академії Державної прикордонної служби України із Сум був передислокований Державний ліцей-інтернат із посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г.Харитоненка. Розмістився заклад не в стінах академії, а в приміщенні Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради на правах оренди на 5 років. Зрозуміли, надали притулок, допомогли створити належні умови для організації навчально-виховного процесу.

Протягом 2022 – 2023 н.р. навчальні заклади співіснували разом, але з часом з`ясувалося, що ситуація із переїздом склалася неоднозначна. Згідно з рішенням касаційної інстанції Державний ліцей-інтернат із посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г.Харитоненка мав повернутися до свого міста. Цього не сталося. Натомість, усупереч судовим рішенням, було змінено юридичну адресу закладу на «вул. Озерна, 14, м. Хмельницький, 29000», назву на Військовий ліцей Державної прикордонної служби України. Фактично це новий навчальний заклад на теренах Хмельниччини. Тому маніпуляції з тим, що ми відмовляємо у допомозі переміщеному закладу, безпідставні.

Відбулися зустрічі трудового колективу з керівництвом Військового ліцею, директором департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА, під час яких нас запевнили, що для Військового ліцею шукають приміщення і всі незручності тимчасові. Ситуація не тільки не змінилася, а й набула загрозливих для нашого ліцею масштабів.

Сьогодні в одному приміщенні функціонують два різних за специфікою заклади – Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради і Військовий ліцей Державної прикордонної служби України. Це призводить до психологічних та фізичних ризиків, непорозумінь, дискомфорту, порушень освітнього процесу, негативно впливає на ментальне здоров`я учнівського та трудового колективів, створює додаткову напругу в час війни.

За два роки співіснування стали явними плани «рейдерського захоплення» території нашого ліцею. У 2023 році шляхом тиску було передано в оренду ще один поверх пансіону та частину підвального приміщення. У 2024 році ситуація повторилася: Військовий ліцей знову почав вимагати передати йому ще частину приміщення. Крім того, від голови обласної ради надійшов лист-висновок №371/01 – 11 з рекомендацією постійної комісії Хмельницької обласної ради з питань охорони здоров`я та соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту від 23.03.2024р. щодо обмеження набору учнів на 2024 – 2025 н. р.(два 9 та два 10 класи, 2 профілі замість 5). Хмельницька міська рада також намагається заборонити нашому ліцею набирати учнів з міста, хоча це обмежує права дітей. Після двох останніх зустрічей із представниками місцевої влади склалося враження, що питання вже вирішене і обговоренню не підлягає. Мотивація одна: брак коштів.

Указані рішення матимуть такі наслідки:

  • відсутність набору до 10 класів, оскільки в ліцеї є два 9-ті класи, які перейдуть до 10-тих;
  • обмеження випускників 9-х класів у виборі профілів навчання з 5 (суспільно-гуманітарний, іноземної філології, фізико-математичний, економічний, біолого-хімічний) до 2 ( профіль іноземної філології, фізико-математичний);
  • обмеження доступу 100 потенційним учням з області до якісної профільної освіти;
  • скорочення 9 ставок педагогічних працівників, що, у свою чергу, є порушенням права людини на працю, особливо в час воєнного стану.

Усе вищезазначене свідчить про те, що кращий навчальний заклад Хмельниччини хочуть знищити задля створення іншого. Вважаємо це неприпустимим.

За роки своєї діяльності Хмельницький ліцей має багато переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад (ІVетап – 45; ІІІ етап – 597), конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН України (ІІІ етап – 55; ІІ етап – 532), інших конкурсів, турнірів, інтернет-олімпіад. Перемогли на міжнародному рівні 5 учнів. Ліцей постійно входить у рейтинг ТОП – 200 шкіл за результатами ЗНО/НМТ. Ліцеїсти-випускники завжди у списках тих, хто складає ЗНО/НМТ на 200 балів, і не лише з одного предмета (45 учнів). Стали лауреатами стипендії Президента України 8 ліцеїстів. Це результат невтомної праці учнівського та трудового колективів. Високий рівень освіти дає можливість випускникам здобувати освіту в найкращих ВНЗ України і бути конкурентоспроможними на ринку праці. Заклад створений з метою забезпечення рівного доступу учнів до якісної освіти, створення сприятливих умов для навчання та виховання обдарованої сільської молоді Хмельниччини. Він уже протягом 30 років успішно здійснює свою місію.

В умовах реформування освіти, переходу до якісної профільної середньої освіти, маючи вагомий досвід у цьому, багаторічні результати, Хмельницький ліцей вимушений відстоювати своє право на існування.

Поезія – це завжди неповторність…

З ініціативи Українського інституту книги з 16 по 24 березня 2024 року відбувалася всеукраїнська інформаційно-просвітницька акція «Національний тиждень читання. Тиждень поезії». Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом стали слова «Ріки незмінно течуть додому». Поняття «дім» для кожного українця й українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер - це віра в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть коли нас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна. Дім – це ліцей.
Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради за 30 років став домом для сотень здібних, талановитих дітей.
У рамках тижня поезії у закладі відбулася «віршечитальна» (за влучним визначенням самої винуватиці) подія – зустріч з письменницею. Вікторія Оліщук - наша випускниця, нині відома поетка, авторка поетичних збірок «По-нас-і-нині», «Восьме від-чуття», співавторка екозбірки «Острів людей», збірки прози про Київ «Як тебе не любити». Вікторія – лауреатка Президентської стипендії для молодих авторів і митців, обласної премії імені В. Булаєнка, переможниця конкурсів «Ірпінський Парнас», «Шодуарівська альтанка», «Хортицькі дзвони», «Віршоманія», «Усі чекають справжнього поета», Всеукраїнського конкурсу імені Гр. Тютюнника, учасниця фестивалів «Біденко-фест», «Імпреза по-самчиківськи», форуму молодих літераторів, проєктів «Творчий ковчег», «Нова доба», «Твоя поетична листівка».


Шлях Вікторії у світ поезії починався з ліцею, із поетичного альманаху «Первоцвіт». А втім, яку роль відіграв ліцей у житті цієї тендітної талановитої дівчини, розкаже вона сама.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО 
Вікторія ніколи не відмовляється від можливості побувати в рідному ліцеї. Ось і цього разу вона радо відгукнулася на пропозицію про зустріч. Ліцеїсти з цікавістю слухали поезію в авторському виконанні. А поезія справді відрізняється нетиповим поглядом на світ, оригінальністю словосплетінь, первинністю метафор, вона сучасна за змістом і за формою. Як ця, наприклад …

цей вересень навдивовижу теплий
зайшов крадькома і пошепки
без шапки
без затяжних слів і злив
почався твоїми обіймами
цупкими і ледь грайливими
почався твоїми цілунками ніби легіт легкими
ніби радість раптовими
і листки мигдалеві пластівці кружляють
тупцюючи в нас під ногами
малюють маршрути своїх падінь
маршрутка під’їхала
вириваюся з обіймально-цілувального кокона
біжу
цей затишок осені про тримання себе в собі
про затишшя перед тривогою внутрішньою і повітряною
цей затишок осені про набутися разом зараз
за вчора і обовʼязково за завтра
поміж вибухами та роботою ппо
поміж купівлею павербанків і нових черевиків
поміж стрибками долара та артеріального тиску
осінь собі триватиме
триматиме під боком сіре небо і жменю колючих вітрів
а ти флісове худі мою худу руку і кілька льодяників від кашлю
осінь усе ж таки
Зустріч була цікавою і дуже швидко перетворилася на невимушене спілкування, під час якого ліцеїсти цікавилися, як народжуються вірші, чим живе сучасний молодий поет. Ліцеїстки Чумак М., Григор’єва А., Ткачук В., Яловчук В. прочитали поезії В. Оліщук, які їм найбільше припали до душі. Виявилося, що деякі й самі починають віршувати. Щерба О., Риндюк Т., Косовська М., Гармель Т., Кононенко Т. охоче поділилися із присутніми пробами пера, продекламувавши власні вірші.


Про що ж поезія нашої випускниці – молодої, але вже досить відомої в літературних колах поетеси Вікторії Оліщук? Про пошук себе, про кохання, про екзистенцію, про самотність серед натовпу, про втрати, про…
ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО
Кожен, хто слухав, хто читав, хто захоче після цього почитати, сам зрозуміє, про що… Вікторії бажаємо натхнення, здійснення мрій, підкорення нових поетичних, і не тільки, вершин.
Багато талановитих, творчих дітей і зараз навчаються в ліцеї. Серед них Гармель Тетяна - учениця 10-Е класу. Як згадує дівчина, захоплення поезією почалося ще в дитинстві, а перший вірш з’явився просто на уроці. З тих пір написано понад сто поезій. Юна поетеса активно бере участь у різних творчих конкурсах. Зовсім нещодавно Тетяна посіла ІІ місце у фінальному етапі конкурсу відеопоезії «Душа болить за Україну» з авторським віршем «Біль у серці Батьківщини».

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО
Тиждень поезії набув особливого значення, адже 19 березня - день народження геніальної Ліни Костенко.

Вона - символ нескореності, гідності та незламності українського духу. Безкомпромісна, вольова та надзвичайно щира. Її поезія, пронизлива й актуальна, - невичерпне джерело мудрості, сили, натхнення. Вона стала знаковою для українців, бо торкається найтонших струн душі людини, її найпотаємніших думок, найглибших почувань.

 

21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. Кожен з нас знаходить у ній щось своє, близьке й зрозуміле. У поетичних рядках — минуле й сучасність, віра й сподівання, наше звернення до світу. Всесвітній день поезії став гарною нагодою для проведення поетичного челенджу, до якого долучилися багато ліцеїстів. Дякую, що поділилися улюбленими рядками!

Поезія лікує, надихає, розчулює. Вона не вимагає від вас багато уваги й часу, але якщо все ж знайдете для неї трохи місця у своєму житті – вона вам неодмінно віддячить.

Л. Кузь, завідувачка кафедри філологічних дисциплін

Адміністрація, педагогічний колектив ліцею Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради, учні та їх батьки глибоко сумують з приводу загибелі учениці 10 А класу профілю «іноземна філологія» Андрощук Іванни. Добра, весела, життєрадісна, активна дівчинка, завжди готова прийти на допомогу. Саме такою була Іванна і такою назавжди залишиться у наших серцях.
Щирі співчуття батькам, рідним та близьким.

Хто шанує українську культуру, звичаї і традиції, той ніколи не забуде хто він і якого роду-племені. 25 січня сцена актової зали ліцею перетворилась на театральну з декораціями української світлиці середини ХІХ ст. Тут відбулось театралізоване дійство «Андріївські вечорниці» у виконанні учнів 10-х класів.
Ліцеїсти готували виставу до різдвяно-новорічних світ, але з вагомих причин зіграти її не вдалося. Однак, відмовитись від показу не можна, бо талановиті  учні 10 Е, 10 І,10 М перевтілившись у героїв минулої доби, були неперевершені. Сюжети давнини поєднались з сучасністю – веселі пісні, запальні танці, ворожіння на судженого, випікання Калити, ігри та забави зустріли захоплення та оплески вдячних глядачів. Дякуємо усім акторам та режисеру-постановнику Ганні Журбіцькій за приємний вечір.

 

Back to top